De Selfieportretprijs 2025

Hallo scholieren!
Heb je artistiek talent en maak je graag portretten? Dan volgt hier een wedstrijd waarbij je dat kan laten zien!

Vanaf nu kun je meedoen met de Selfieportretprijs 2025 door een portret van je zelf te maken en dat op te sturen naar info@portretprijs.nl 

Behalve dat je een leuke prijs kan winnen, kan je portret ook komen te hangen in Slot Zeist. Dus doe mee!


Waar gaat het precies over?
De Selfieportretprijs wordt georganiseerd door de Nederlandse Portretprijs, een landelijke stichting die portretkunst stimuleert. Dit jaar organiseert de stichting de vijfde editie van deze landelijke wedstrijd en tentoonstelling. Deze wordt gehouden in Slot Zeist. Om jongeren daarbij te betrekken is de Selfieportretprijs in het leven geroepen. We organiseren dit inmiddels voor de vierde keer!


Hoe verloopt de wedstrijd?
Een onafhankelijke jury kiest de beste werken uit voor de tentoonstelling. Als je bent uitgekozen ontvang je van ons bericht via Instagram of Facebook en vragen we je om het werk te komen afgeven in Slot Zeist. Als de tentoonstelling is afgelopen kan je het weer komen ophalen. De prijsuitreiking vindt plaats op Slot Zeist.


Wanneer is de tentoonstelling?
De tentoonstelling is van 6 juni tot en met 31 augustus 2025 in Slot Zeist.

 

 

Bekijk hier het werk van jongeren die eerder een prijs wonnen bij de Selfieportretprijs

Hoe ziet de planning eruit?

Inschrijving door jongeren (12-18 jaar)

1 december 2024 t/m 1 april 2025

Bekendmaking winnaars

mei 2025

Inleverdag genomineerden voor de Selfieportretprijs

24 mei 2025

Expositie De Nederlandse Portretprijs

6 juni t/m 31 augustus 2025 

Uitreiking Publieksprijs

24 augustus 2025

Uitreiking Selfieportretprijs

24 augustus 2025 

Ophalen kunstwerken Selfieportret

6 september 2025

Jury Selfieportretprijs 2025

 /selfieportretprijs2025/Henk.png

 

Henk van den Bosch (voorzitter) is beeldend kunstenaar. In zijn schilderijen speelt architectuur een grote rol waarbij binnen en buiten in elkaar overvloeien. Hoe je een plek ervaart is afhankelijk van diverse factoren: locatie, ontwerp, inrichting, moment van de dag, gemoedstoestand, herinnering en dergelijke. Van den Bosch laat in zijn schilderijen die elementen samenvallen zodat je gedwongen wordt de ruimtes te verkennen, te ervaren en je daartoe te verhouden. Hij is daarbij werkzaam als adviseur voor diverse gemeentes, met name in adviescommissies op gebied van beeldende kunst. Hij initieert en organiseert regelmatig kunstprojecten, veelal in de openbare ruimte. En hij werkt als museumdocent voor Kunsthal KAdE (Amersfoort) en als docent thematisch schilderen bij KunstenHuis Idea (Zeist).

 /selfieportretprijs2025/Noreen.png

 

Noreen (Miriam Khan) Riepma is zowel beeldend kunstenaar als docent beeldende kunst. Zij studeerde in 2021 af aan de HKU-kunstacademie als docent BK en Vormgeving. Zij maakt monochrome portretten in houtskool in combinatie met inkt en zwarte potlood. Haar werk gaat vaak over de zoektocht naar haar identiteit (haar moeder is Pakistaans, haar vader Nederlands). Ze groeide bi-cultureel op en beheerst zowel Nederlands, Engels als Urdu. In haar werk onderzoekt zij ook de vraag wat geloof voor haar betekent: is kunst haar religie of religie haar kunst? Vanuit haar islamitische opvoeding ervaart zij kunst als islam en islam als kunst. Via portrettekenkunst probeert ze het leven beter te begrijpen en dichter bij Allah te komen. Het vangen van emotie van de geportretteerde vindt ze even belangrijk als de binding met die persoon. In 2022 nam zij deel aan de tentoonstelling ‘Het Weekend van het Portret’.

 

 /selfieportretprijs2025/Jelle.png

 

Jelle van de Ridder is beeldend kunstenaar. Hij ontdekte het schilderen op zijn twaalfde jaar toen hij met acrylverf een zwartwit portretje van Johnny Cash schilderde. Sindsdien liet de schilderkunst hem niet meer los. Hij deed een studie in techniek maar ontwikkelde zich tegelijkertijd als kunstschilder. Hij deed mee aan tentoonstellingen van stichting DNP (‘Weekend van het Portret’ in 2020 en 2022) en in 2021 aan het tv-programma ‘Sterren op het Doek’, waarin hij bioloog Freek Vonk portretteerde. Om zijn werk te verfijnen volgde hij lessen aan de Dutch Atelier of Realist Art en de Florence Academy of Art. Hij ontleent zijn technieken voornamelijk aan werken uit de renaissance en de barok. Met deze technieken kun je, vindt hij, de mooiste schilderijen maken. Hij ziet zichzelf als een nieuwsgierig kunstenaar die schilderen het allerleukst vindt om te doen.

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top