Rudi Ekkart (voorzitter) is kunsthistoricus. Hij was van 1990 tot 2013 directeur van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. In 1997 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op Portrettisten en portretten: studies over portretkunst in Holland, 1575-1650. Ekkart geldt internationaal als expert op het gebied van de Nederlandse portretkunst. Hij vervult tal van bestuursfuncties bij culturele organisaties zoals de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en het Letterkundig Museum. Voor zijn verdiensten op cultuurhistorisch terrein is hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Irma Braat is kunstenares. Zij schildert naar waarneming mensen en interieurs: portretten en model in omgeving. Zij maakt figuratief, realistisch werk in olieverf. Irma Braat geeft les aan de Wackers academie in Amsterdam, waar zij zelf in 2006 afstudeerde. Zij geeft les in haar eigen atelier en wordt regelmatig als artist in residence uitgenodigd, bijvoorbeeld door Willingshausen (Dld.), de oudste Europese schilderkolonie. Braat is lid van het Nederlands Portretschap. Zij exposeert haar werk regelmatig en won in 2017 met Zelfportret met tweelingzus de eerste prijs in de categorie 2D van De Nederlandse Portretprijs, samen met Frank Leenhouts.

Tonko Grever studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Hij is bijna twintig jaar directeur geweest van het Amsterdamse Museum Van Loon waarvoor hij succesvolle tentoonstellingen organiseerde zoals ‘De László in Holland’, ‘Thérèse Schwartze' en ‘Het pastelportret in Nederland’. Sinds zijn vertrek bij Museum Van Loon in 2018 is hij cultureel ondernemer. Hij is kwartiermaker van het Luther Museum Amsterdam en voorzitter van de stichting Samenwerkende Amsterdamse Musea.

Harriet Stoop is kunsthistoricus, gespecialiseerd in hedendaagse portretkunst. Zij was medeauteur van Dutch Identity, Dutch Contemporary Portrait Photographers en van Portretten van Portrettisten/Portrettisten nu. Bij deze uitgaven stelde ze begeleidende tentoonstellingen samen in opdracht van Museum de Fundatie te Zwolle. Harriet Stoop was jarenlang bestuurslid van Stichting Vrienden Singer Laren. Zij is daarbij verantwoordelijk voor de Anna Singer Artotheek en is jurylid van de Singer portretprijs. Bovendien schreef zij een monografie over de Amsterdamse 17de-eeuwse genreschilder Gerrit Lundens (1622-1686), wiens archief zij beheert.

Louk Tilanus studeerde letteren en wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Gent en was vanaf 1976 verbonden aan het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1984 op het werk van de Nederlandse beeldhouwer Mari Andriessen en heeft zich sindsdien op beeldhouwkunst gericht, in het bijzonder op oorlogsmonumenten en op het werk van Rodin. Bij zijn pensionering in 2015 gaf hij een afscheidscollege getiteld: ‘Het zelfportret van de beeldhouwer’. Tilanus schreef diverse boeken zoals Aart Schonk. Mythen en metamorfosen in marmer en recenter De kunst van J. Mendes da Costa.

Francien Valk behaalde haar bachelor aan de Rietveld Academie en studeerde door in het atelier van beeldhouwer Jan Meefout. Sinds 1980 werkt zij als zelfstandig beeldhouwer. Ze kreeg diverse opdrachten, onder meer Drie Gratiën van het Zwarte Plasje in Hillegersberg. In de jaren negentig werkte zij Oregon (VS). Na haar terugkeer exposeerde zij onder meer bij de Ploegh en Kunstzaal van Heijningen te Den Haag. Haar werk is aangekocht door Museum Beelden aan Zee, waarvan zij nu trustee is. Valk tekent ook en werkt momenteel aan een project over bedreigde dieren.

Wieteke van Zeil is kunsthistoricus (UvA) en cultuurjournalist. Ze werkte in diverse musea en heeft menig debat over kunst, diversiteit en religie geïnitieerd. Zij is bekend van de rubriek Oog voor Detail in de Volkskrant, in 2015 bekroond met de European Newspaper Award. Van haar hand verschenen verschillende boeken: Dichterbij, kunst in details en Goed kijken begint met negerende kunst van opmerkzaamheid. Recent verscheen Altijd iets te vinden: De kunst van het oordelen. Over kijkplezier, nieuwe perspectieven, snelle meningen en gewogen oordelen.

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top